EVLENME İŞLEMLERİÜlkemizde, evlilik işlemleri Türk Medeni Kanunu ve Evlendirme Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. İlgili mevzuat hükümlerine göre;
1)
Evlenecek olan kadın ve erkeğin; evlendirme memurluğuna birlikte ve şahsen müracaat etmeleri esastır. Tek taraflı bir müracaat kabul edilmemektedir.
Müracaat sırasında taraflar fotoğraflı nüfus cüzdanlarını (veya yeni çipli kimlik kartlarını) ibraz etmek zorundadır. Evlendirme memuru ibraz edilen belge üzerinden kimlik kontrolü yapar, cüzdan örneğini kontrol ederek onaylar.
Nüfus cüzdanı (veya yeni çipli kimlik kartı) gösterilmediği takdirde müracaat kabul edilmez. (Evlnd. Yönt. Md. 16)2) 2020 yılı ve öncesi için geçerli olan mevzuata göre evlenecek çiftlerden birinin Ilgaz Belediyesi sınırları içerisinde ikamet etmesi zorunluydu. 2020 yılında yayınlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile bu zorunluluk ortadan kaldırılmıştır.
Çiftler İKAMET ZORUNLULUĞU OLMAKSIZIN belediyemize başvurarak nikah işlemlerini başlatabilirler. (
İLGİLİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ)
3)
Evlenecek çiftlerin en son haliyle geçerli, işlenmiş, fotoğraflı nüfus cüzdanlarının (veya yeni çipli kimlik kartlarının) aslını getirmeleri gerekir. Sürücü belgesi ve kurum kimlikleri kabul EDİLMEMEKTEDİR.
Verildiği tarihten itibaren 10 yılı aşan ve çok yıpranmış olan nüfus cüzdanları başvuruda kabul edilmeyecektir. (Md. 18, Md. 21)4) Erkek ve bayana ait
4’er adet vesikalık fotoğraf evlendirme memurluğuna teslim edilecektir. Verilecek fotoğrafların,
renkli ve ön cepheden çekilmiş olması,
son 6 ay içerisinde çekilmiş ve
fotokopi ile çoğaltılmamış olması gerekmektedir. (Md. 20)
5)
Gerekli olan diğer belgeler alınacak ve sağlık kurumunca matbuu verip aile hekimliklerince onayı yaptırılacaktır. (Md. 20)REŞİT OLMAYANLAR-
17 yaşını tamamlamış, 18 yaş için ay ve gün hesabı yapılabilen çiftler anne ve babanın izni ile evlenebilirler. Anne ve babadan biri ölmüş ise ölümü nüfus kayıt örneği ile belgelenecektir.
-
17 yaşını doldurmamış olanlar sadece mahkeme kararı ile evlenebilirler. 17 yaşın altındakiler ise evlenemezler.BOŞANMIŞ VE DUL OLANLAR1) Boşanmış veya dul olan bayanlar boşanma ve ölüm tarihinin nüfusa tescilinden itibaren 10 ay (300 gün) geçmeden evlenemezler. Sürenin dolmasını beklemek istemeyenler için aile mahkemesinden iddet müddetinin (300 gün) kaldırılması kararı alınması gerekir. Ayrıca bu kararda kesinleşme şerhi işlenmiş olmalıdır.
2) İlgililerin nüfus cüzdanlarında son medeni halinin işlenmiş olması zorunludur.
KİMLER, HANGİ DURUMLARDA EVLENEMEZ?1. Ayırt etme gücüne sahip olamayanlar evlenemez. (Kısıtlı olup ayırt etme gücüne sahip olanlar yasal temsilcinin izniyle evlenebilir.)
2. Hısımlık bağı olanlar evlenemez.
3. Önceki evliliğin sona erdiğini ispat edemeyenler; gaiplik durumunda, evliliğin feshine dair mahkeme kararı almayanlar evlenemez.
4. Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. (Ancak süre içinde doğum yaparsa bu süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri halinde mahkeme bu süreyi kaldırabilir.)
5. Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.
6. Evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını, resmi sağlık raporu ile belgelendirmeyenler evlenemezler.
7. Yeğen akrabalığı, kayın akrabalığı gibi durumları olanlar evlenemez.